Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Naleśniki gryczane z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe naleśniki gryczane, podane z parówkami i serem. Idealny posiłek dla dużych i małych.

Naleśniki gryczane z parówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki gryczane z parówkami

 

 

 

 

 

  • 6-7 łyżek maki pszennej

 

  • sól kamienna (ilość według uznania )

 

  • oliwa lub olej

 

  • ugotowane parówki

 

  • kawałek żółtego sera, startego na tarce na duzych oczkach

 

  • ketchup i majonez na sos do polania naleśników

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki gryczane z parówkami
Kaszę gryczaną zmiksować (rozdrobnić ) , płatki owsiane również rozdrobnić. Kaszę oraz płatki przełożyć do miski, dodać mleko, jajka, wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach. Na końcu dosypać mąkę i sol, również wymieszać by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję typowego ciasta naleśnikowego. Na patelnię, najlepiej taką do smażenia naleśników lub inną dobrą, wypróbowaną, wlać niewielką ilość oliwy, na rozgrzaną oliwę nalewać chochelką ciasto, rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć z każdej strony po kilka minut. Ja smażę na 4. Ciasto należy odwrócić na druga stronę gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć jedna lub dwie parówki, zawinąć, i ułożyć na rozgrzanej patelni, posypać startym serem i przykryć pokrywka by ser się roztopił.Gotowe przełożyć na talerz i polać sosem z ketchupu i majonezu. 
Naleśniki gryczane z parówkami
Kasza gryczana ugotowana i gotowa do rozdrobnienia
Naleśniki gryczane z parówkami
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem kaszy i płatków owsianych
Naleśniki gryczane z parówkami
ciasto nalewamy na rozgrzana patelnie z odrobina oliwy
Naleśniki gryczane z parówkami
Parowki zawijamy w usmazone nalesniki, nalesniki posypujemy startym serem i przykrywamy by ser sie roztopil.