Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żona na delegacji, więc córka postawiła na swoim - obiad na słodko. Naleśniki z jabłkami w miodzie i serkiem waniliowym.

Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami

 

  • szklanka maki pszennej
  • szklanka gazowanej wody
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy
  • dwa jabłka
  • łyżka miodu
  • łyżka wody
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie serka waniliowego (np. Danio)
  • szczypta cynamonu do posypania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami
Z maki, wody, oliwy, jajka i szczypty soli zmiksuj rzadkie ciasto. Usmaż naleśniki. W rondelku zagrzej wodę z miodem i odrobiną cukru, wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Smaż, aż jabłka będą miękkie. Usmażone naleśniki posmaruj waniliowym serkiem i rozłóż na połówce trochę jabłek. Złóż naleśnik na cztery części. Górę posmaruj dodatkowo serkiem, połóż dwie - trzy cząstki jabłka, posyp cynamonem i polej syropem spod jabłek. Podawaj ciepłe.
Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami
Usmaż naleśniki - wykorzystałem elektryczną patelnię.
Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami
Jabłka skarmelizuj w miodzie i cukrze - syrop wykorzystasz.
Naleśniki z kandyzowanymi jabłkami
Naleśniki posmaruj serkiem waniliowym i rozłóż na nich jabłka.