rozmarzona.marzena

rozmarzona.marzena

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Omlet grzybek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie na szybko dla małych i dużych

Omlet grzybek

Składniki:

Omlet grzybek

 

  • Dwa jajka
  • 0,5 – ¾ szklanki mąki
  • Pół szklanki mleka
  • Szczypta soli, pieprzu
  • Łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Omlet grzybek
Ubijamy pianę z białek na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy – najlepiej drewnianą łyżką. Następnie powoli dodajemy mąkę. W tym momencie trzeba obserwować konsystencję mieszaniny, dodajemy więcej mąki jeśli całość jest zbyt płynna. Jeśli natomiast przesadzimy z mąką warto mieć pod ręką trochę mleka, które możemy wykorzystać w takiej sytuacji. Jeśli konsystencja jest w sam raz ja pomijam dodawanie mleka Dodajemy szczyptę soli, pieprzu. Jeśli omlet będzie podany na słodko można jeszcze dodać łyżeczkę cukru.Patelnię rozgrzewamy przez chwilę i wylewamy olej a następnie masę na omlet. Pilnujemy aby nie przypiekł się za bardzo i po kilku minutach przerzucamy go na drugą stronę. Smażymy aż nabierze złocistego koloru.Omlet jest pyszny z domową konfiturą lub na słono np. z pikantnym serkiem kanapkowym 

Tagi:

jajko jajka omlet