Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Optymistyczne farfalle z szynką, groszkiem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wędzona szynka, chrupiący, świeży i intensywnie zielony groszek podkręcony pikanterią płynącą z pora i muśnięty śmietaną to połączenie, które musi poprawić nam nastrój w długie jesienno-zimowe wieczory.

Optymistyczne farfalle z szynką, groszkiem i porem

Składniki:

Optymistyczne farfalle z szynką, groszkiem i porem

 

  • Opakowanie makaronu farfalle
  • 200 gram szynki wędzonej
  • 1 nieduży por
  • ½ szklanki mrożonego groszku Hortex
  • 200 ml śmietany 30%
  • Łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Optymistyczne farfalle z szynką, groszkiem i porem
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W między czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Pokrojonego w plasterki pora dodajemy do lekko zarumienionej szynki, mieszamy i smażymy około 3 minut. Dodajemy groszek – smażymy minutę. Na patelnie wlewamy śmietankę i przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem około 2 minut. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy pietruszką i serwujemy gorące.