mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Orzechowe ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne kruche ciasteczka w orzechowej posypce. Pierwotnie kuleczki miały zostać nadziane słodką marmoladą, jednak z jej braku powstał taki oto wypiek ;) Ciastka znakomicie pasują do kawy z mlekiem.

Orzechowe ciasteczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzechowe ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe ciasteczka
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy przesiany cukier puder i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, na koniec wlewamy aromat waniliowy i mieszamy. Do maślanej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i mieszamy za pomocą łyżki. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta lepimy kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Obtaczamykażdą kulkę w roztrzepanym białku, a potem w zmielonych orzechach. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. W każdej kulce palcem robimy dołek. Wstawiamy ciastka do pieca nagrzanego do temp. 180*C i pieczemy ok. 13-15 minut.
Orzechowe ciasteczka
Etap 1 Z masy formujemy kuleczki, palcem robimy dziurkę w każdej kulce
Orzechowe ciasteczka
Etap 2 Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach
Orzechowe ciasteczka
Etap 3 Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia