gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Orzechowe serduszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To kolejna moja propozycja na małe co nieco do kawusi albo na przegryzkę dlatego polecam te pyszne orzechowo owsiane serduszka z polewą czekoladową.

Orzechowe serduszka

Składniki:

Orzechowe serduszka

 

 

  • Dodatkowo

 

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • migdały siekane

Sposób przygotowania:

Orzechowe serduszka
Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane podsmażamy cały czas mieszamy aby się nie przypaliły tylko nabrały trochę koloru. Najlepiej po tym zabiegu płatki zsypać np na zimną blachę do pieczenia ostudzić.

Orzechy włoskie też wsypujemy na suchą patelnię i też podsmażamy studzimy. Zimne orzechy siekamy nożem.

Do miski dajemy wszystkie składniki. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier szczyptę soli, miękkie masło, aromat migdałowy, orzechy posiekane, płatki owsiane, wbijamy jajka wyrabiamy ręką ciasto.

Na blat sypiemy mąkę, wałkujemy ciasto wycinamy serduszka foremką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oczywiście można użyć innego kształtu foremki.

Dwie blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut na złoty kolor.

Jak ciasteczka wystygną smarujemy dowolnie polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi albo migdałami siekanymi.

POLECAM!!!