sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Bajaderki- brunatne misie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie zabawne bajaderki możemy przygotować na Komunię, urodziny bądź inną uroczystość. To ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z biszkoptów. Dzieci będą zachwycone taką słodką ozdobą.

Bajaderki- brunatne misie

Składniki:

Bajaderki- brunatne misie

Na masę

  • 3 szkl pokruszonych biszkoptów
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
  • 4 łyżki masy krówkowej orzechowej
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła

dodatkowo:

  • 28 serduszek z białej czekolady
  • 28 cukrowych motylków
  • cukrowa posypka
  • 28 papierowych papilotek do pralinek
  • barwnik w żelu (różowy)

Sposób przygotowania:

Bajaderki- brunatne misie
Do przygotowania tych uroczych misiów użyłam resztek z kakaowego biszkoptu dlatego wyszły takie ciemne. Wystarczy je dobrze wysuszyć a potem rozgnieść wałkiem na proszek.

Do mleka dodajemy masę orzechową, podgrzewamy do rozpuszczenia. Na koniec dosypujemy rozpuszczalne kakao, mieszamy do połączenia składników. Proszek biszkoptowy przesypujemy do miski, wlewamy mieszankę mleczno- kakaowo- orzechową oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy ręką aby powstała zwarta masa. Jeżeli nie uda nam się ulepić kulki musimy dodać więcej masła. Specjalną foremkę typu "ule" w kształcie misia wypełniamy masą.

Każdą figurkę ( wyszło 28 sztuk) układamy w papilotkach. Przy jednym uchu misia wbijamy po jednym motylku. Z posypki wybieramy zielone i różowe bądź czerwone groszki które umieszczamy w miejscach oczu i nosa. Na czekoladowych serduszkach umieszczamy dowolny napis za pomocą barwnika i wykałaczki. Może to sprawić nam trochę kłopotów, ponieważ powierzchnia czekolady jest śliska. Każdemu misiowi "wręczamy" po serduszku i ustawiamy je tak, aby tworzyły wybrany napis.