Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Ostry mus z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos stanowi dodatek do wielu dań i potraw z kuchni włoskiej. Równie dobrze smakuje podany z makaronem.

Ostry mus z pomidorów

Składniki:

Ostry mus z pomidorów

 

  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • cienko obrana skórka z cytryny
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki czerwonego wina
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej bazylii
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • odrobina soli ziołowej

Sposób przygotowania:

Ostry mus z pomidorów
Pomidory umyj, podziel na ćwiartki, wytnij nasady ogonków i pokrój w grubą kostkę.
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w grubą kostkę, czosnek na plasterki. Oba składniki podsmaż do zeszklenia na gorącym oleju,dodając skórkę z cytryny.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pomidory i całość duś pod przykryciem ok 10 minut.
Przygotuj sos, mieszając przecier, wino i śmietanę. Dopraw bazylią, oregano, pieprzem, papryką i solą.

Tagi:

pomidory