blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Owocowy torcik egzotyczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Egzotyczny torcik owocowy świetny na upalne dni.

Owocowy torcik egzotyczny

Składniki:

Owocowy torcik egzotyczny

 

  • 2 gotowe blaty biszkoptowe (mały i duży)
  • 2 łyżki marmolady morelowej
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki soku ananasowego z puszki
  • 2 owoce kiwi
  • mango
  • 5 wiśni z syropu lub kompotu
  • 50 g prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Owocowy torcik egzotyczny
Marmoladę lekko podgrzać, przełożyć niąblatybiszkoptowe (mały powinien być na górze). Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń i cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować, aż zgęstnieje. Lekko przestudzonym budyniem posmarować wierzch i boki tortu. Kiwi umyć, obrać, pokroić na plasterki. Mango umyć, obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ pokroić w kawałki. Plastry ananasa osączyć z soku, pokroić promieniście. Wiśnie osączyć. Owoce ułożyć na budyniu skropić sokiem z ananasa. Boi tortu posypać płatkami. Tor podawać dobrze wystudzony.