Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pączki z serków homogenizowanych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

na pewno je znacie! szybko się je robi i równie szybko znikają :-)

Pączki z serków homogenizowanych

Składniki:

Pączki z serków homogenizowanych

 

  • 400 g serka homogenizowanego - może być naturalny albo smakowy
  • 2-3 łyżki cukru - tylko w przypadku użycia serka naturalnego!
  • 3 jajka
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 małe, płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki z serków homogenizowanych
Serek przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy sól, ew cukier i dokładnie mieszamy. Powoli, cały czas mieszając dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masa powinna być gładka, gęsta, ale taka żeby dała się nabierać łyżką i kłaść na tłuszcz.
W rondlu rozgrzewamy olej, musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo pączuszki spalą się z wierzchu a nie usmażą w środku. Najlepiej na początek usmażyć jednego i po wyjęciu przekroić aby sprawdzić środek.
Pączuszki smażymy kładąc porcje ciasta nabieranego łyżką maczaną w gorącym tłuszczu. Na raz smażymy po kilka sztuk, tyle żeby swobodnie pływały. Pączki same się przekręcają w tłuszczu w miarę smażenia.
Gotowe, brązowe, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na papierowych ręcznikach aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, zresztą u mnie nawet nie zdążą wystygnąć...