Strona główna Pasztet domowy z suszona sliwka

Pasztet domowy z suszona sliwka

Przekąski « poprzedni | następny »
PREZES_oz - Przepis na: Pasztet domowy z suszona sliwka offline

Kucharz
Przepisy: 13
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pasztet domowy z suszona sliwka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Mozna go zrobic z suszona sliwka lub gotowanym jajkiem - Jest dobry w obu wersjach


trudność: średne
czas:

Pasztet domowy z suszona sliwka - SKŁADNIKI:

  • 1 kg. wieprzowiny
  • 1 kg. kurczaka
  • 0.5 kg. wolowiny przerosnietej
  • 0.5 kg watrobki drobiowej
  • 2 marchewki
  • kawalek pora
  • 1 pietruszka duza
  • kawalek selera
  • 6 lisci laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • plaska lyzeczka piepszu mielonego
  • vegeta do smaku
  • ............................................................
  • 2 duze cebule
  • 2 pszenne bulki ( moze byc bagietka )
  • 5 jajek
  • 1 lyzeczka czubata galki muszkatulowej
  • 1 lyzeczka majeranku
  • 1 lyzeczka natki pietruszki lub peczek posiekanej same listki
  • 1 lyzka mielonego czarnego pieprzu ( wedlug smaku )
  • bulka tarta
  • 5 dkg smalcu

Pasztet domowy z suszona sliwka - PRZYGOTOWANIE:

Wieprzowine , kurczaka , wolowine myjemy , zalewamy woda i gotujemy.Po zagotowaniu zbieramy nieczystosci z tafli rosolku. Wkladamy marchew ,pora , selera, pietruszke, lisc laurowy , ziele angielskie i lyzeczke piepszu oraz vegete - na wolnym ogniu gotujemt do rozgotowania ( ok.2-3 godz.) Po ugotowaniu wyjmujemy mieso z rosolu do ostygniecia natomiast szklanka rosolu zalewamy pokruszone bulki a w oddzielnym rondelku watrobke zalac wrzacym wywarem (od 0.5 do 1 litra) i parzyc 5-6 min.Wyjac ostudzic Po ostudzeniu, miesa, warzywa z wywaru, oraz cebule,namoczone bulki i wotrobke zmielic 2 razy na srednim i najmniejszym sicie. Do zmielonego farszu dodac galke,majeranek,pietruszke nac,pieprz, sol lub vegete do smaku oraz roztrzepane jajka i wywar z parzonej watrobki nie wiecej niz 0.5 l. Calosc dobrze wyrobic reka do momentu az zacznie odchodzic od reki.Jesli masa jest zbyt kleista podsypac bulka tarta i wyrabiac do wspomnianego momentu. Foremki wysmarowac smalcem opruszyc bulka tarta. Mase przekladac do foremek. Jesli chcemy pasztet z jajkiem lub sliwka nalezy wypelnic foremki do polowy-wyrownac. poukladac jajka lub sliwki i przykryc delikatnie druga polowa farszu - wyrownac powierzchnie. Piec ok.90 min w temperaturze 180 - 200*C do zlocisto-brazowego koloru. Podawac na zimno jako przekaske lub zakaske. S M A CZ N E G O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pasztet domowy z suszona sliwka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Pizza z pomidorkami koktajlowymi Roladki drobiowe ze szparagami Kolorowa sałatka z suszonymi jabłkami
Paszteciki drożdżowe inaczej Krewetki z patelni Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Babeczki gryczane z grzybami (krok po kroku) Domowe zapiekanki Aromatyczne suszone jabłka
Tarteletki z leśnymi grzybami Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Cynamonowe suszone jabłka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane