Strona główna Pasztet domowy z suszona sliwka

Pasztet domowy z suszona sliwka

Przekąski « poprzedni | następny »
PREZES_oz

Kucharz
Przepisy: 13
zdjęcia: 1 z 1
Pasztet domowy z suszona sliwka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Mozna go zrobic z suszona sliwka lub gotowanym jajkiem - Jest dobry w obu wersjach


trudność: średne
czas:

Pasztet domowy z suszona sliwka - SKŁADNIKI:

  • 1 kg. wieprzowiny
  • 1 kg. kurczaka
  • 0.5 kg. wolowiny przerosnietej
  • 0.5 kg watrobki drobiowej
  • 2 marchewki
  • kawalek pora
  • 1 pietruszka duza
  • kawalek selera
  • 6 lisci laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • plaska lyzeczka piepszu mielonego
  • vegeta do smaku
  • ............................................................
  • 2 duze cebule
  • 2 pszenne bulki ( moze byc bagietka )
  • 5 jajek
  • 1 lyzeczka czubata galki muszkatulowej
  • 1 lyzeczka majeranku
  • 1 lyzeczka natki pietruszki lub peczek posiekanej same listki
  • 1 lyzka mielonego czarnego pieprzu ( wedlug smaku )
  • bulka tarta
  • 5 dkg smalcu

Pasztet domowy z suszona sliwka - PRZYGOTOWANIE:

Wieprzowine , kurczaka , wolowine myjemy , zalewamy woda i gotujemy.Po zagotowaniu zbieramy nieczystosci z tafli rosolku. Wkladamy marchew ,pora , selera, pietruszke, lisc laurowy , ziele angielskie i lyzeczke piepszu oraz vegete - na wolnym ogniu gotujemt do rozgotowania ( ok.2-3 godz.) Po ugotowaniu wyjmujemy mieso z rosolu do ostygniecia natomiast szklanka rosolu zalewamy pokruszone bulki a w oddzielnym rondelku watrobke zalac wrzacym wywarem (od 0.5 do 1 litra) i parzyc 5-6 min.Wyjac ostudzic Po ostudzeniu, miesa, warzywa z wywaru, oraz cebule,namoczone bulki i wotrobke zmielic 2 razy na srednim i najmniejszym sicie. Do zmielonego farszu dodac galke,majeranek,pietruszke nac,pieprz, sol lub vegete do smaku oraz roztrzepane jajka i wywar z parzonej watrobki nie wiecej niz 0.5 l. Calosc dobrze wyrobic reka do momentu az zacznie odchodzic od reki.Jesli masa jest zbyt kleista podsypac bulka tarta i wyrabiac do wspomnianego momentu. Foremki wysmarowac smalcem opruszyc bulka tarta. Mase przekladac do foremek. Jesli chcemy pasztet z jajkiem lub sliwka nalezy wypelnic foremki do polowy-wyrownac. poukladac jajka lub sliwki i przykryc delikatnie druga polowa farszu - wyrownac powierzchnie. Piec ok.90 min w temperaturze 180 - 200*C do zlocisto-brazowego koloru. Podawac na zimno jako przekaske lub zakaske. S M A CZ N E G O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pasztet domowy z suszona sliwka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Pełnoziarniste tosty z pieczarkami Paszteciki z ciasta francuskiego Tortilla z kurczakiem i warzywami
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami Sałatka ostatkowa
Kotleciki chlebowe z jajkami Warzywno mielone kotleciki Szybka przekąska na ciepło
Waniliowe tosty francuskie Roladki w galarecie Śledzik na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane