Pesto z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pesto można dodawać do makaronu, stosować jako pastę do kanapek. Doskonałe dla wegetarian. Pestki dyni są dobre na potencję ponoć :)

Pesto z pestek dyni

Składniki:

Pesto z pestek dyni

 

  • 300 g zielonych łuskanych pestek dyni
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 1//4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 4 cebulki dymki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub zielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pesto z pestek dyni
Na patelni rozgrzać połowę oliwy i przesmażyć na niej pestki dyni z solą i pieprzem przez około 4 minuty. Muszą się "nadąć", niektóre zbrązowieją ale nie można pozwolić wszystkim zbrązowieć - pesto ma być zielonkawe! Dodać czosnek, zamieszać, chwilkę jeszcze poczekać, zdjąć z ognia, ostudzić. W mikserze zmielić wystudzone pestki wraz z posiekaną natką, resztą oliwy, sokiem z cytryny, oraz posiekaną cebulką. Wody dodać tyle, żeby uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Można jeszcze dosolić i doprawić pieprzem do smaku. Przełożyć do słoiczka, schłodzić. Można przechowywać około tygodnia w lodówce. Pycha

Tagi:

dynia