Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczeń z łopatki z mięsem mielonym i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świątecznych stołach królują m.in. pieczenie. Zamiast tradycyjnego schabu ze śliwką i morelą tym razem zaserwowaliśmy nieco inną pieczeń.

Pieczeń z łopatki z mięsem mielonym i owocami

Składniki:

Pieczeń z łopatki z mięsem mielonym i owocami

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • łyżka bułki tartej
  • garść suszonych owoców - morele, śliwki
  • garść bakalii
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Pieczeń z łopatki z mięsem mielonym i owocami
Łopatkę rozcinamy na płat. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łopatkę przyprawiamy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem.

Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, ostrą papryką w proszku, dodajemy sól i pieprz.

Na płat łopatki wykładamy mięso mielone, a następnie owoce suszone i bakalie. 

Całość zwijamy w roladę, obwiązujemy nicią. Umieszczamy w brytfannie. Mięso pieczemy 1,5 godziny w 190 st. C, co jakiś czas podlewając bulionem. Następnie sos z mięsa przelewamy do garnka, dodajemy powidła, redukujemy. 

Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem i ziemniakami. Przed podaniem z mięsa usuwamy nić.