Pieczeń rzymska z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczeń rzymska to rodzaj domowej wędliny przygotowanej na bazie mielonego mięsa. Dla urozmaicenia do środka dodajemy jajka ugotowane na twardo. Będzie doskonała do kanapek, na kolację czy też na lunch.

Pieczeń rzymska z jajkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem

 

  • 1000 g wieprzowej łopatki
  • 500 g boczku
  • 1 duże surowe jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody
  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem
Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu malaksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie chowamy na 2-3 godziny do lodówki.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Do formy wkładamy połowę farszu i układamy na nim jajka.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Wierzch pieczeni wyrównujmy wilgotnymi rękoma.
Pieczeń rzymska z jajkiem
Po upieczeniu pieczeń wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.