Strona główna Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka.

nogawkuchni - Przepis na: Pieczona pierś z kurczaka. offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 217
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Pieczona pierś z kurczaka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bardzo aromatyczne chude mięso jako propozycja na zdrowy i sycący obiad.


trudność: łatwe
czas:

Pieczona pierś z kurczaka. - SKŁADNIKI:

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta imbiru
  • słodka mielona papryka
  • szczypta chili
  • spora ilość oregano
  • spora dawka tymianku
  • suszona cebula
  • kminek
  • 0,5 szklanki wody

Pieczona pierś z kurczaka. - PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka polewam odrobiną oliwy z oliwek (potrzebna jest niezbyt duża ilość oliwy, jedynie tyle, by pomogła natrzeć kurczaka przyprawami, by sprawiła, że przyprawy lepiej przylgną do mięsa, że kurczak będzie nimi lepiej natarty). Następnie posypuję pierś z kurczaka przyprawami i dodaną, powstałą mieszanką przypraw, która połączyła się z oliwą nacieram kurczaka z każdej strony, by był cały pokryty przyprawami. Wstawiam przyprawionego kurczaka umieszczonego w żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę przez 50 minut (przez 40 minut pod przykryciem i przez ostatnie 10 minut bez przykrycia). Pierś z kurczaka w trakcie pieczenia podlewam od czasu do czasu wodą, dzięki czemu pierś będzie bardziej soczysta, a nie sucha.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczona pierś z kurczaka.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pieczone udka z kurczaka Gryczane knedle Gryczane kąski z sosem śliwkowym
Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Roladki z kurczaka z bazylią
Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym Ziemniaki zapiekane z kurczakiem
Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami Potrawka w tajskim sosie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane