Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Pieczony koszyczek na wielkanocny stół

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetnie prezentujący się na wielkanocnym stole koszyczek - moze posłużyć również jako koszyczek do święconki :)

Pieczony koszyczek na wielkanocny stół Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony koszyczek na wielkanocny stół

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej wody
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczony koszyczek na wielkanocny stół
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier, dwa całe jaja i jedno żółtko. Mieszamy łyżką. Następnie dolewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy, kroimy na paski, z których formujemy wałeczki. Koszyczek pleciemy na obłozonej folią aluminiową, żaroodpornej misce. Smarujemy z wierzchu żółtkiem, pieczemy 25min w 150st z termoobiegiem. Z pozostałego ciasta pleciemy warkoczyk, układamy go na odwróconej do góry dnem misce i pieczemy tak samo jak koszyczek - posłuży on nam jako rączka :) Rączkę do koszyczka przypinamy wykałaczkami - można także przywiązać wstążeczką :)
Pieczony koszyczek na wielkanocny stół
mieszamy suche składniki, dodajemy 2 jaja i żółtko, a następnie letnią wodę i wyrabiamy ciasto.
Pieczony koszyczek na wielkanocny stół
koszyczek pleciemy z wałeczków ciasta, za formę biorąc odwróconą do góry dnem zaroodporną miskę.
Pieczony koszyczek na wielkanocny stół
warkoczyk z ciasta posluży nam za rączkę do koszyczka
Pieczony koszyczek na wielkanocny stół
koszyczek można upiec wcześniej - nic mi się nie stanie. Można go także zjeść :)