WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z zielonawymi gołąbkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki to jedne z moich ulubionych grzybów. Delikatne w smaku, idealne do sosów. W moim regionie nazywane zielonymi betkami, tradycyjnie podawane jako farsz do pierogów.

Pierogi z zielonawymi gołąbkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z zielonawymi gołąbkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Grzyby dokładnie obieramy, ściągając z wierzchu zieloną błonkę i myjemy. Wrzucamy na wrzątek i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy grzyby, studzimy i kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i grzyby, doprawiamy mocno solą i pieprzem, Smażymy, aż woda całkiem odparuje z grzybów, studzimy. Do mąki dodajemy sól, masło, żółtko z jajka i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, wykrawamy koła, nadziewamy i lepimy pierogi. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Przygotowujemy farsz z grzybów z cebulką.
Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Z mąki, jajka, masła i wody zagniatamy ciasto.
Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Ciasto nadziewamy farszem i formujemy pierogi.
Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.