mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Pierożki Michała

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepyszne pierogi z nadzieniem

Pierożki Michała Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki Michała

 

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąka
  • 1 łyżeczka olej
  • 3/4 szklanki woda
  • FARSZ
  • 1,4 kg płucka
  • 1 sztuka bułka czerstwa
  • 5 dag cebulka
  • 5 dag tłuszcz
  • do smaku sól pieprz

Sposób przygotowania:

Pierożki Michała
Ciasto: składniki wymienione powyżej łączymy ze sobą na stolnicy i dłońmi wyrabiamy je by uzyskało jednolita konsystencję. Gdy tak się stanie, nożem dzielimy je na kilka części. Każdą z nim wałkiem rozwałkowujemy i wykrawamy za pomocą kubka kółka. Farsz: Bułkę musimy na moczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Płucka płuczemy, gotujemy aż będą miękkie. Cebulę obieramy. Kroimy ją w kostkę i wykładamy na patelnię z tłuszczykiem, podrumieniamy. Cebulę , płucka łączymy i przekręcamy za pomocą maszynki. Doprawiamy je do smaku. Dodajemy bułkę, mieszamy. na krążki wykładamy porcję farszu, sklejamy boki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, wyjmujemy po ok 3 minutach po wypłynięciu na wierzch.
Pierożki Michała
przygotowany farsz do nadziania placków ciasta
Pierożki Michała
wyłożony farsz na każdy krążek, sklejenie
Pierożki Michała
gotowe pierogi, posklejane przed gotowaniem
Pierożki Michała
gotowane pierogi w osolonej wodzie

Tagi:

ciasto