Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po mingrelsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polać sosem.

Piersi z kurczaka po mingrelsku

Składniki:

Piersi z kurczaka po mingrelsku

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 duże cebule
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej zielonej mięty
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po mingrelsku
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Obsmażyć na oliwie z dwóch stron. Przełożyć do rondla. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Orzechy bardzo drobno posiekać lub utłuc w moździerzu. Rozdrobnione składniki wraz z posiekaną miętą dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając kilkoma łyżkami wody. Gdy piersi będą miękkie wyjąć i przechować w ciepłym miejscu. Do powstałego po duszeniu sosu dodać żółtka i ocet winny. Dokładnie wymieszać i podgrzać. (Nie gotować) Piersi przełożyć na półmisek pokroić w ukośne grube plastry.