Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pikantne udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sam sposób można przygotować filety lub skrzydełka z kurczaka.

Pikantne udka z kurczaka

Składniki:

Pikantne udka z kurczaka

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne udka z kurczaka
Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy, dodać utarty chrzan, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, włożyć do marynaty, wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie mięso wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie, polać pozostałą oliwą, włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 1 godziny, polewając od czasu do czasu powstałym podczas pieczenia sosem.