jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Pikantny pasztet paprykowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dietetyczny, pikantny pasztet bez pieczenia w paprykowej skórce to moja propozycja wędliny domowej.

Pikantny pasztet paprykowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantny pasztet paprykowy

 

  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 2 papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • Chili w proszku do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • kiełki do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantny pasztet paprykowy
Myjemy wołowinę,kroimy ją w plastry, dodajemy obrane warzywa. Wkładamy wszystko do garnka, zalewamy małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodajemy suszoną natkę pietruszki i lubczyk.Solimy i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelewamy wszystko przez sito, bulion zostawiamy do podlewania. Mięso, pietruszkę, obraną cebulkę i czosnekmielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością bulionu. Dodajemy paprykę słodką w proszku, chili, pieprz oraz orzechy, dusimy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Jeśli trzeba podlewamy bulionem, by masa nie przywarła do dna.Myjemy i obieramy papryki. Doprawiamy pasztet ostatecznie do smaku po czym przekładamy go do wydrążonych papryk. Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem kroimy pasztet w plastry. Dekorujemy je kiełkami.
Pikantny pasztet paprykowy
Gotujemymięso z warzywami na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie
Pikantny pasztet paprykowy
. Doprawiamy pasztet ostatecznie do smaku po czym przekładamy go do wydrążonych papryk.
Pikantny pasztet paprykowy
Przed podaniem kroimy pasztet w plastry.