zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Pizza z szynką i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza na razowym spodzie, pyszna i aromatyczna. Połączenie szynki i tuńczyka wyśmienite. Polecam z sosem czosnkowym i ketchupem.

Pizza z szynką i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z szynką i tuńczykiem

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 5 dag drożdży
  • 330 ml ciepłej wody
  • 40dag mąki pszennej razowej
  • 10 dag mąki pszennej 450
  • 110 ml oleju z pestek winogron
  • łyżka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • Łyżka ziół dalmatyńskich
  • Łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • Sos:
  • 300 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • przyprawa do pizzy po sycylijsku
  • Dodatki:
  • Duża cebula
  • 25 dag mozzarelli tartej
  • 35 dag tartej goudy
  • 25 dag szynki drobiowej ( może być inna)
  • Puszka tuńczyka

 

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką i tuńczykiem
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w wodzie, przelewam do miski z mąkami, dodaję resztę składników i zagniatam elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na połowę, wykładam na dwie blaszki , każda 30x36 cm.

Sos: Przecier mieszam z przyprawą, wykładam na obydwa placki.

Na sos rozkładam część tartego sera gouda, rozkładam plasterki cebuli . Tuńczyka odcedzam i rozkładam na cebuli razem z pokrojoną szynką. Wierz posypuję mozzarellą i resztą goudy.

Gotowe pizze wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę z termo obiegiem około 25 minut , w 170 st. C

Jako dodatek polecam sos czosnkowy i pikantny ketchup.
Pizza z szynką i tuńczykiem
Drożdże rozpuszczam w wodzie, przelewam do miski z mąkami, dodaję resztę składników i zagniatam elastyczne ciasto.
Pizza z szynką i tuńczykiem
Przecier mieszam z przyprawą, wykładam na obydwa placki, rozkładam część tartego sera gouda
Pizza z szynką i tuńczykiem
rozkładam plasterki cebuli . Tuńczyka odcedzam i rozkładam na cebuli
Pizza z szynką i tuńczykiem
Wierz posypuję mozzarellą i resztą goudy. Gotowe pizze wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę z termo obiegiem około 25 minut , w 170 st. C