misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pizza z wędzonym tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tofu pokroić w plasterki, ułożyć na posmarowanych blatach. Oregano przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z parmezanem i ...

Pizza z wędzonym tofu

Składniki:

Pizza z wędzonym tofu

 

  • gotowe blaty do pizzy średniej wielkości 2 szt
  • tofu wędzone 15-20 dag
  • czerwona papryka 1 strąk duży
  • pomidory pokrojone w przecierze 1 puszka
  • parmezan starty 3-4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • suszone oregano 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • chili rozdrobnione 1 szczypta
  • średnia cebula czerwona
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pizza z wędzonym tofu
Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paski. Pomidory przetrzeć przez sito, przetrzeć (nie miksować, aby nie rozdrobnić pestek, które są gorzkie i psują smak potrawy). Dodać koncentrat pomidorowy, połączyć starannie. Posolić do smaku, przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczyptą chili. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, stale mieszając, smażyć aż papryka zmięknie i odrobinę się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy, na małym ogniu gotować powoli 7-10 minut do zagęszczenia, zdjąć z ognia, dodać do smaku szczyptę cukru, ostudzić, posmarować blaty do pizzy. Tofu pokroić w plasterki, ułożyć na posmarowanych blatach. Oregano przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z parmezanem i posypać plasterkami tofu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200-220stc, zapiekać 15-20 minut, aż parmezan się roztopi i zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.