jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki makowo-serowe.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki serowo-makowe mogą być posiłkiem kolacyjnym lub deserem.

Placki makowo-serowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki makowo-serowe.

 

  • 400g białego sera
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 2 łyżki maku
  • tłuszcz do smażenia (masło sklarowane)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki makowo-serowe.
Biały ser mielimy, jeśli jest zbyt gesty dodajemy śmietankę. Dodajemy jaja , cukier, sól , mannę i budyń waniliowy. Odstawiamy na 15 minut, by kaszka napęczniała. Smażymy niewielkie placuszki z jednej strony. Przed odwróceniem posypujemy makiem i smażymy z drugiej strony. Podajemy od razu gorące polane miodem lub posypane cukrem trzcinowym. Takie proste i szybkie danie to coś dla miłośników słodkich dań.
Placki makowo-serowe.
Do sera dodajemy jaja, kaszkę mannę , budyń, sól i cukier.
Placki makowo-serowe.
Przed przewróceniem placków na drugą stronę posypujemy je makiem.