Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane z rzodkiewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane można przygotować z różnymi dodatkami. Z rzodkiewką i szczypiorkiem są oryginalne i bardzo smaczne.

Placki ziemniaczane z rzodkiewką

Składniki:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką

ETAP 1:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach.

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich otworach, osączyć z wody, włożyć do miski.

ETAP 2:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Umytą rzodkiewkę zetrzeć na tarce razem ze skórką.

Dodać posiekany szczypiorek i startą na tarce umytą rzodkiewkę.

ETAP 3:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Do miski z ziemniakami dodać resztę potrzebnych produktów.

Wbić jajko, dodać majonez i mąkę. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ETAP 4:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Wymieszać po dodaniu wszystkich przygotowanych składników.

Wszystkie przygotowane składniki razem dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Placki ziemniaczane z rzodkiewką
Na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placuszki.

Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.