Placuszki z jabłkami

Pyza offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Placuszki z jabłkami
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 14

To bardzo popularna przekąska i deser a u mnie w domu jedna z ulubionych potraw śniadaniowych :-)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Placuszki z jabłkami - SKŁADNIKI:

  • kubek kefiru 400g
  • ok.1-1.5 szkl. mąki pszennej (ilość dodanej mąki zależy od gęstości kefiru i wielkości jaj)
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego 16g
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 duże jabłka odmiany Antonówka
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • do smażenia: olej roślinny
  • do posypania: cukier puder

Placuszki z jabłkami - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyć, cieniutko obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Kefir roztrzepać z jajkami i solą, dodać cukier waniliowy i przesiąną mąkę, utrzeć aby nie było grudek - ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać starte na cienkie plasterki (ja to robię na małej szatkownicy) jabłka, wymieszać dokładnie aby wszystkie plasterki pokryły się ciastem. Dopiero wtedy oprószyć ciasto proszkiem do pieczenia zmieszanym z sodą, wymieszać i od razu przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną patelnię nalać trochę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć na złotobrązowo z obu stron, zdejmować na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. W przepisie proponuję użyć jabłek Antonówek - w/g mnie są najlepsze do placków, ale można użyć innych. Z podanej ilości składników usmażyłam 30 dość dużych placków.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placuszki z jabłkami (strona 1 z 2)  
Natala1210

Natala1210
offline

2009-08-18 12:00
Robiłam podobne placuszki ale na jogurcie naturalnym,a jutro spróbuję Twoje na kefirze.Do ulubionych i 5 !
Skomentuj
Oceń:
0
czarnakawa

czarnakawa
offline

2009-08-18 14:34
ja tez robilam do tej pory z jogurtem ale z kefirem wychdza tez pewnie pyszne. Zostawiam 5* i polecam zamiast jablek dodac truskawki
Skomentuj
Oceń:
0
iwa643

iwa643
offline

2009-08-18 15:08
dzieki za przepis zaraz zrobie
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-18 16:08
Zamiast jablek mozna dodac brzoskwinie, cukinie, dynie ... Ale z jablkami sa przeciez pyszne i aromatyczne. Chetnie sprobowalabym wersji z kefirem, bo podobnie jak reszta kolezanek, zawsze uzywam jogurtu. Bardzo apetyczne placuszki.
Skomentuj
Oceń:
0
matri13

matri13
offline

2009-08-18 16:40
U mnie też lubią takie cudeńka..tyle,że ja robię ciasto naleśnikowe..Twoich jednak muszę spróbować.5+ulubione
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-08-18 17:35
Ja tez robie na kefirze i sa naprawde pyszne:)
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-08-18 20:09
Jak bylam w Kanadzie to mi cos takiego zaserwowano na sniadanie tylko polane syropem z lisci klonowych.Pychota!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-08-18 22:27
Coś a la racuszki.Pychotka.
Skomentuj
Oceń:
0
Alita

Alita
offline

2009-08-20 23:35
Polecam,dzisiaj były u mnie na podwieczorek.Zasłużona 5.
Skomentuj
Oceń:
0
Kasunia3122

Kasunia3122
offline

2010-01-19 16:38
zrobiłam własnie zajadam;)) są naprawde pyszne tylko ja dodałam do ciasta jeszcze 1/3 łyżki cynamonu (uwielbiam;) i podałam z sosem toffi pychotka;))) ocena 5 i do ulubionych;))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Gofry z bitą śmietaną Karmelki z musem jabłkowym
Kisiel jabłkowo-jagodowy Dyniowy budyń z robaczkami Gofry z mascarpone
Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą Jagodowy deser z bezami Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa
Deser malinowo śmietankowy Naleśniki z jabłkami i rodzynkami Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane