donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Polędwiczki w cieście francuskim z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, soczyste polędwiczki owinięte chrupiącym ciastem francuskim w asystencie sosu grzybowego to pyszny pomysł na jesienny obiad. Do tego puure ziemniaczane z gotowanymi marchewkami, coś pięknego!

Polędwiczki w cieście francuskim z sosem grzybowym

Składniki:

Polędwiczki w cieście francuskim z sosem grzybowym

polędwiczka

  • 250 gram polędwiczki
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mustardy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

sos grzybowy

  • 200 gram świeżych prawdziwków, po sezonie suszonych.
  • 2 duże cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w cieście francuskim z sosem grzybowym
Polędwiczkę czyszczę, odcinam błonki. Następnie delikatnie obsypuje ją solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam polędwiczkę z każdej strony po 2 minuty. (łączenie 8 minut). Na koniec polędwiczkę smaruje ją łyżką musztardy sarepskiej .

Polędwiczkę owijam ciastem francuskim, ciasto delikatnie smaruję mlekiem, wszystko wkładam do piekarnika. Piekę 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Świeże prawdziwki kroję w kosteczkę, cebulkę również. Następnie grzyby wrzucam na kilka minut do wrzątku, aby zmiękły, cebulkę podsmażam na łyżce prawdziwego masła, solę i pieprzę.

Następnie dodaję do cebulki grzyby, podlewam trochę wodą i duszę kolejne 10 minut, na koniec dodaję śmietankę, czekam do zagotwania.

Podaję z ziemniaczkami i marchewkami, smacznego!