monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 176
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na orzeźwiające i niezbyt ciężkie ciasto z porzeczkami czerwonymi na spodzie murzynkowym upieczonym bez tłuszczu. Lekko i letnio. Zapraszam.

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu

 

  • Ciasto:
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 białka rozm. M
  • 150 ml maślanki
  • 20 g kakao
  • 30 g ksylitolu
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Masa:
  • 1 budyń waniliowy bez tłuszczu
  • 1 galaretka porzeczkowa lub z owoców leśnych
  • 450 ml wody
  • 250 g ricotty
  • 180 g jogurt naturalny 0%
  • 245 g porzeczek czerwonych
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka czerwona+400 ml wody
  • 165 g porzeczek czerwonych
  • 50 g biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu

Ciasto:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu
do białek z maślanką dodać sypkie składniki

W miseczce wymieszać obie mąki. Dodać kakao,proszek i sodę. W większej misce białka ubić z ksylitolem. Następnie cały czas ubijając dodawać maślankę.

Stopniowo dodawać sypkie składniki i miksować do połączenia w jednolitą całość. Przelać do tortownicy ( średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.

Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.

Masa:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu
do ugotowanego budyniu dodać proszek galaretki

Z wody odlać 50 ml a resztę zagotować w małym rondelku. W odłożonej części rozpuścić budyń, a następnie wlać do rondelka.

Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać proszek galaretki i dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 3:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu
do mieszanki jogurtu i ricotty dodać budyń galaretkowy

W misce wymieszać ricottę z jogurtem. Następnie do nabiału dodawać stopniowo zimną masę bydniowo-galaretkową i wymieszać mikserem.

ETAP 4:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu
masę nabiałową wymieszać z umytymi porzeczkami

Dodać obrane porzeczki, wymieszać delikatnie.

ETAP 5:

Porzeczkowa eksplozja na murzynku bez tłuszczu
na ciasto wylać połowę masy i nałożyć biszkopty

Na zimnego murzynka wylać połowę masy z porzeczkami. Następnie ułożyć biszkopty i wylać resztę masy. Wstawić do lodówki do wstępnego stężenia.

W między czasie przygotować galaretkę i zostawić do ostudzenia i wstępnego stężenia. Na masę wyłożyć resztę porzeczek i delikatnie wylać galaretkę. Wstawić do lodówki na cała noc.