Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Czekoladowe ciasto z masą kokosową i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najlepsze ciasto z czerwonymi porzeczkami jakie jadłam. Przepis powstał przez połączenie dwóch różnych przepisów. Efekt eksperymentu bardzo udany. Przepis na blaszkę o wymiarach 38x25.

Czekoladowe ciasto z masą kokosową i porzeczkami

Składniki:

Czekoladowe ciasto z masą kokosową i porzeczkami

biszkopt

  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • szklanka kwaśnej śmietany 12% .

masa kokosowa

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20 dag masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 10 dag wiórek kokosowych

dodatkowo:

  • 50 dag czerwonych porzeczek,
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z masą kokosową i porzeczkami
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy. Wkładamy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. 

Suche składniki mieszamy ze sobą (maka, proszek do pieczenia, kakao, soda). Jajka miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksujemy wlewając powoli śmietanę i olej. Dolewamy mleko z czekoladą. 

Powoli wsypujemy sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. 

W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń i 2 łyżki cukru. Resztę podgrzewamy. 

Jak zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło i cukier puder. Dodajemy powoli zimny budyń. 

Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Masą smarujemy biszkopt. 

Na masę wykładamy porzeczki. Zalewamy galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.