Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Potrawka z resztek rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Potrawka, którą możecie przyrządzić, gdy zostanie Wam trochę rosołu i zbędne udko. Doskonałe danie dla oszczędnych Pani Domu.

Potrawka z resztek rosołu

Składniki:

Potrawka z resztek rosołu

 

  • 350-400 ml bulionu
  • duże udko z kurczaka (z rosołu)
  • marchewka z rosołu
  • 2,5 łyżki mąki
  • maggi
  • pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • duża szczypta chilli
  • pół szklanki ryżu

Sposób przygotowania:

Potrawka z resztek rosołu
Ryż należy ugotować zgodnie z przepisem z opakowania. Gotowy przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą. Miseczkę odwracamy do góry nogami stawiając na talerzu, dzięki czemu z ryżu powstanie apetyczna kopuła. Rosół podgrzewamy na średnim ogniu. Odlewamy pół szklanki ciepłego rosołu i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Łączymy z rosołem i doprawiamy. Dodajemy pokrojone lub poszarpane mięso z kurczaka, gotujemy przez chwilę. Gotową potrawkę wykładamy na talerz obok ryżu.