pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Prawdziwki w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tak przygotowane grzyby wytrzymują w lodówce kilka tygodni i są doskonałym składnikiem do wszelkich sosów, gdy minie już sezon grzybowy.

Prawdziwki w słoiku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prawdziwki w słoiku

 

  • 500 g prawdziwki świeże,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwki w słoiku
Grzybki myjemy, kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy puszczą soki dusimy jeszcze kilka minut i gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby "chwyciły". W razie potrzeby można krótko pasteryzować.
Prawdziwki w słoiku
Prawdziwki w słoiku