Dolci Sweets Bonbon

Dolci Sweets Bonbon

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Puszysty mus czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty w wykonaniu mus czekoladowy, niesamowicie puszysty i smaczny.

Puszysty mus czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszysty mus czekoladowy

 

  • 250g czekolady (w zależności, jak bardzo słodki mus chcecie otrzymać, dobierzcie sobie proporcje gorzkiej i mlecznej czekolady według własnego uznania - ja użyłam 200g gorzkiej i 50g mlecznej)
  • 5 łyżek mleka
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao
  • szklanka bitej śmietany (małe oszustwo - sprawia, że mus jest bardziej puszysty)
  • 2 białka
  • sól
  • coś” do ozdoby (ja użyłam M&M’s)

Sposób przygotowania:

Puszysty mus czekoladowy
Czekoladę należy posiekać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Miskę wstawić do naczynia z gorącą wodą. Mieszać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru pudru aż do uzyskania puszystego kremu. Dodać masę do ostudzonej czekolady. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao, bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać resztę cukru pudru i nadal ubijać. Pianę wymieszać delikatnie z musem – powinniście w tym momencie na powierzchni musu obserwować wiele pękających pęcherzyków powietrza, co świadczy o tym, że mus będzie delikatny i puszysty. Przełożyć deser do kieliszków lub pucharków. Przybrać (posiekanymi M&M’sami, owocami, orzeszkami, listkami mięty...). Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Puszysty mus czekoladowy
Po napełnieniu naczynek wycieramy dokładnie ich brzegi.
Puszysty mus czekoladowy
A wierzch posypujemy czekoladowymi drażami, orzechami, owocami lub przyozdabiamy miętą.
Puszysty mus czekoladowy
Mus MUSIMY włożyć do lodówki, żeby osiągnął odpowiednią konsystencję.

Tagi:

czekolada