Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pyszne pierniczki z żytniej mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierniczki z żytniej mąki uprażonej na patelni są bardzo smaczne i można je dość długo przechowywać.

Pyszne pierniczki z żytniej mąki

Składniki:

Pyszne pierniczki z żytniej mąki

 

  • 1/2 kg żytniej mąki
  • 2 szkl miodu
  • 50 ml spirytusu
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do pierników

 

Sposób przygotowania:

Pyszne pierniczki z żytniej mąki
Mąkę wsypać na suchą patelnię lub brytfannę i uprażyć na złoty kolor, ostudzić. Miód podgrzać, rozpuścić, ostudzić, wlać spirytus, dodać skórkę pomarańczową, mąkę, przyprawę do pierników, sodę oczyszczoną wymieszaną w łyżce zimnej wody. Wymieszać i wyrabiać około pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka, Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.