SUPERPRZEPIS

Pierniki razowe pszenno-żytnie

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Pierniki razowe pszenno-żytnie

Bardzo smaczne pierniczki z mąki razowej pszennej i żytniej.

Składniki:

Pierniki razowe pszenno-żytnie

 

  • mąka pszenna razowa - 100 g
  • mąka żytnia typ 1100 - 250 g
  • domowa przyprawa do pierników - 3 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • miód - 5 łyżek
  • masło – 100 g
  • cukier trzcinowy - ½ szk.
  • jajko - 1 szt.

 

Sposób przygotowania:

Pierniki razowe pszenno-żytnie
Wymieszaj w misce obie mąki, przyprawę do pierników, sodę i szczyptę soli. Masło roztop razem z cukrem i miodem, odstaw do przestygnięcia. Przełóż do miski z mieszanką suchych składników, dodaj jajko. Zagnieć ręcznie lub zmiksuj mikserem gładkie i elastyczne ciasto. Delikatnie podsypując mąką rozwałkuj do grubości pół centymetra i wycinaj foremkami ciastka. Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz około 10 minut. Upieczone wystudź na kratce kuchennej, a następnie dekoruj lukrowymi pisakami oraz lukrem utartym z cukru pudru, wody i soku z cytryny.