mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pierniczki świąteczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Domowe pierniczki mięciutkie, nie muszą leżeć żeby zmięknąć. Co roku je robię i wszyscy się nimi zajadają. Polecam bo są pyszne.

Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki świąteczne

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 150 g smalcu

 

  • 3 łyżki przyprawy do pierników domowej

 

  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3 1/2 szklanki mąki wrocławskiej plus 1 szklanka do podsypywania

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne
Masło, smalec, miód i cukier rozpuszczam w garnku na wolnym ogniu .Odstawiam do przestudzenia. Do miski przesiewam mąkę pszenną i żytnią oraz przyprawę do pierników. Dodaję przestudzony tłuszcz, proszek do pieczenia, sodę. Jajka ubijam mikserem i także dodaję do ciasta, razem ze śmietaną. Całość wyrabiam mikserem. Ciasto odstawiam na dwa miesiące do lodówki, może leżeć dłużej , ale można zrobić pierniki od razu. Ciasto dzielę na mniejsze porcje i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję. Jeżeli ciasto klei się dalej podsypuję mąką i wyrabiam rękoma.Pierniczki wykrawam za pomocą foremek, układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę temp 160 stopni góra dół, około 8 minut. Pierniki nie mogą się przypalić bo są gorzkie i twarde. Sprawdzam patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika wykładam je na desce ale nie jeden na drugi bo się zniekształcą. Po przestygnięciu lukruję.
Pierniczki świąteczne
mąke przesiewam dodaje przyprawę do pierników
Pierniczki świąteczne
jaja ubijam na sztywno mikserem w pojemniku wysokim
Pierniczki świąteczne
masło miód i cukier rozpuszczam na wolnym ogniu
Pierniczki świąteczne
ciasto rozwałkowuję cienko i wykrawam pierniczki