Sposób przygotowania:
Pierniczki świąteczne
Masło, smalec, miód i cukier rozpuszczam w garnku na wolnym ogniu .Odstawiam do przestudzenia. Do miski przesiewam mąkę pszenną i żytnią oraz przyprawę do pierników. Dodaję przestudzony tłuszcz, proszek do pieczenia, sodę. Jajka ubijam mikserem i także dodaję do ciasta, razem ze śmietaną. Całość wyrabiam mikserem. Ciasto odstawiam na dwa miesiące do lodówki, może leżeć dłużej , ale można zrobić pierniki od razu. Ciasto dzielę na mniejsze porcje i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję. Jeżeli ciasto klei się dalej podsypuję mąką i wyrabiam rękoma.Pierniczki wykrawam za pomocą foremek, układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę temp 160 stopni góra dół, około 8 minut. Pierniki nie mogą się przypalić bo są gorzkie i twarde. Sprawdzam patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika wykładam je na desce ale nie jeden na drugi bo się zniekształcą. Po przestygnięciu lukruję.
zbysiowa