mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Pyszne pierniczki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne migdałowe pierniczki.

Pyszne pierniczki z migdałami

Składniki:

Pyszne pierniczki z migdałami

 

  • 300 g mąki żytniej
  • 220 g migdałów
  • 1 jajko
  • 50 ml miodu
  • 100 g cukru białego
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciastek

Sposób przygotowania:

Pyszne pierniczki z migdałami
Na początku w garnuszku umieścić cukier, miód i masło. Składniki podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści.Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę żytnią, zmielone migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać przestudzoną masę z garnka i likier. Wymieszać składniki i dokładnie wyrobić ciasto.
Wyrobione rozwałkować na grubość około 5mm. Przy użyciu szklanki lub specjalnych foremek wycinać pierniczki.
Pierniki poukładać na blaszce.Wierzch każdego piernika posmarować roztrzepanym w mleku jajkiem.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 i piec średnio przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.