Sposób przygotowania:
Pyszne pierniczki z migdałami
Na początku w garnuszku umieścić cukier, miód i masło. Składniki podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści.Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę żytnią, zmielone migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać przestudzoną masę z garnka i likier. Wymieszać składniki i dokładnie wyrobić ciasto.
Wyrobione rozwałkować na grubość około 5mm. Przy użyciu szklanki lub specjalnych foremek wycinać pierniczki.
Pierniki poukładać na blaszce.Wierzch każdego piernika posmarować roztrzepanym w mleku jajkiem.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 i piec średnio przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.
Do miski wsypać mąkę żytnią, zmielone migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać przestudzoną masę z garnka i likier. Wymieszać składniki i dokładnie wyrobić ciasto.
Wyrobione rozwałkować na grubość około 5mm. Przy użyciu szklanki lub specjalnych foremek wycinać pierniczki.
Pierniki poukładać na blaszce.Wierzch każdego piernika posmarować roztrzepanym w mleku jajkiem.Piekarnik nagrzać do temperatury 190 i piec średnio przez około 10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.