SUPERPRZEPIS

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym Więcej zdjęć (2)

Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym

CIASTO:

KREM:

  • 200g malin + 200g do dekoracji
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym

ETAP 1:

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym
Maliny smażyć razem z cukrem, aż się rozpadną.

Maliny zasypać w garnuszku cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym
Do ubitych białek z cukrem dodawać po jednym żółtku.

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (składniki odjęte od podanych ilości) Odstawić w ciepłe miejsce na parę minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z resztą cukru. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka.

ETAP 3:

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym
Na końcu pianę łączymy z zaczynem i mąką.

Następnie naprzemiennie sypać przesianą mąkę i wlewać zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia ok 30min. Ciasto powinno ruszyć do góry.

ETAP 4:

Racuchy drożdżowe z kremem malinowym
Wlewać ciasto do połowy rantu, a kiedy urośnie, przewrócić na drugą stronę, razem z rantem.

Kłaść porcję ciasta na patelni. Kiedy pojawią się pęcherzyki i jedna strona się zrumieni, przewracać racuchy. Smażyłam w metalowych rantach napełniając ciasto do połowy. Kiedy wyrosło przewróciłam na drugą stronę i zdjęłam metalową obręcz.
W między czasie zmiksować serek mascarpone razem z przetartymi, ostudzonymi malinami. Smarować kremem ciepłe racuchy i ozdabiając świeżymi malinami. Smacznego.