Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe pikantne
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie.
Wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Oddzielnie rozmieszać drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki.
Tak przygotowany rozczyn wyłożyć na ciepłe mleko we wgłębieniu mąki, przykryć mąką.
Wyrośnięty rozczyn wymieszać z jajkami, olejem, resztą ciepłego mleka.
Dodać soli do smaku i startej gałki muszkatałowej.
Ciasto wyrobić dokładnie łyżką, aż będzie odstawało od boków miski.
Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby sie dało nabierać łyżką.
Pokrajać w cienkie plasterki wędzony boczek.
Łyżką maczaną w tłuszczu kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz mniej więcej jednakowej wielkości racuchy.
Zaraz po nałożeniu ciasta na każdy racuch położyć bardzo cienki plasterek boczku.
Zrumienione pod spodem racuchy odwrócić i dosmażyć. Układać na półmisku, opierając jeden o drugi.
Podawać gorące.
Wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Oddzielnie rozmieszać drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki.
Tak przygotowany rozczyn wyłożyć na ciepłe mleko we wgłębieniu mąki, przykryć mąką.
Wyrośnięty rozczyn wymieszać z jajkami, olejem, resztą ciepłego mleka.
Dodać soli do smaku i startej gałki muszkatałowej.
Ciasto wyrobić dokładnie łyżką, aż będzie odstawało od boków miski.
Ciasto powinno być na tyle rzadkie, aby sie dało nabierać łyżką.
Pokrajać w cienkie plasterki wędzony boczek.
Łyżką maczaną w tłuszczu kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz mniej więcej jednakowej wielkości racuchy.
Zaraz po nałożeniu ciasta na każdy racuch położyć bardzo cienki plasterek boczku.
Zrumienione pod spodem racuchy odwrócić i dosmażyć. Układać na półmisku, opierając jeden o drugi.
Podawać gorące.