iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Racuszki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Racuszki dla mnie przypominają zawsze dom babci i moje córki też twierdzą, że babcia robi najlepsze choć te wcinały z apetytem.

Racuszki z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z makiem

 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki maku suchego
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2,5 szklanki kefiru
  • dodatkowo;
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuszki z makiem
Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z makiem, cukrem, sodą i szczyptą soli, dodać obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka, wszystko wymieszać, następnie dodać jajka oraz kefir, dokładnie wymieszać ma nam powstać gęste ciasto. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim małe racuszki z dwóch stron na złoty kolor po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące posypane sporą ilością cukru pudru. 
Racuszki z makiem
Wszystkie suche składniki wymieszać z jabłkami.
Racuszki z makiem
Ciasto po wymieszaniu ma być dosyć gęste.
Racuszki z makiem
Na rozgrzanym oleju smaży ć złote racuchy.