suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Racuszki z dynią i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na obiad i deser racuszki z dynią i jabłkiem.

Racuszki z dynią i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z dynią i jabłkami

 

  • 20 dag dyni;
  • 1 duże lub 2, 3 mniejsze jabłka;
  • jajko;
  • 5 dag drożdży;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 szklanki mąki;
  • cukier waniliowy;
  • 1i 1/2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka alkoholu;
  • olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z dynią i jabłkami
1 szklankę ciepłego mleka mieszamy z 3 łyżkami maki, 1 łyżką cukru. Następnie dodajemy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy dynię i jabłka ze skóry. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a jabłka kroimy w grubsze plasterki. Gdy ciasto będzie gotowe dodajemy pozostałe składniki oraz dynię i jabłka, Całość mieszamy i pieczemy na oleju na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy i gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Racuszki z dynią i jabłkami
Dynie i jakbłka obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części
Racuszki z dynią i jabłkami
Dynię ścieramy na tarce a jabłka kroimy w kawałki
Racuszki z dynią i jabłkami
Do ciasta dodajemy startą dynię i jabłka
Racuszki z dynią i jabłkami
Placuszki smażmy na oleju na rumiany kolor