iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Racuszki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobre placuszki na kolację, ja lubię zimne, przekrojone i posmarowane masłem.

Racuszki z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuszki z makiem

 

  • 1 szklanka mleka
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki maku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • dodatkowo;
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie dowolny dżem

Sposób przygotowania:

Racuszki z makiem
Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z cukrem i jajkami, następnie dosypać suchy mak i przesianą mąkę, dokładnie wszystko wymieszać starając się wtłoczyć w ciasto dużo powietrza(ciasto jest gęste), wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując małe placuszki, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Moje dzieci lubią na gorącą z kleksem dżemu ja na zimno przekrojone jak bułka i posmarowane masłem.
Racuszki z makiem
Ciasto po dokładnym wymieszaniu odstawić do wyrosniecia
Racuszki z makiem
Na goracym oleju smazyć na złoty kolor
Racuszki z makiem
Po usmazeniu odsaczyć z tłuszczu i posypać cukrem

Tagi:

jajko jajka mak