Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ragout z soczewicy z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie jest lekkie, bardzo sycące i zdrowe. Polecam osobom, które są na diecie. Soczewica to najzdrowsza roślina strączkowa, jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego, daje poczucie sytości.

Ragout z soczewicy z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ragout z soczewicy z marchewką

 

  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 duże cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 szklanek wody,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • kilka gałązek tymianku,

Sposób przygotowania:

Ragout z soczewicy z marchewką
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę. Dodajemy do cebuli i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i całość zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki tymianku i smażymy całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Jeżeli będzie to konieczne to podlewamy jeszcze wodą. Pod koniec wyławiamy gałązki tymianku i doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :) 1) Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego, wówczas danie będzie bardziej aromatyczne. 2) Do dania można dodać również: pokrojoną pietruszkę, selera naciowego itp. 3) Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące możemy podać je do dań mięsnych bądź z podsmażoną kiełbaską, kabanosami itp.
Ragout z soczewicy z marchewką
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ragout z soczewicy z marchewką
W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę.
Ragout z soczewicy z marchewką
Następnie dodajemy soczewicę, dokładnie mieszamy i całość zalewamy 4 szklankami wody.