pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ragout warzywne z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

nietypowe ragout z piekarnika

Ragout warzywne z wieprzowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ragout warzywne z wieprzowiną

 

  • łopatka wieprzowa 60 dag
  • marchewka 2
  • seler ½
  • pietruszka 1
  • por 1
  • cebula 1
  • kiełbasa 40 dag
  • kapusta biała ½ główki
  • przyprawa do gyrosa
  • sól do smaku
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • wywar warzywny 70ml
  • smalec 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ragout warzywne z wieprzowiną
Łopatkę wieprzową kroję w kostkę około 1,5cmx1,5cm. Posypuję przyprawą do gyrosa. Mieszam. Cebulę kroję w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroje w kostkę zaś por w piórka. Kapustę białą szatkuję. Do szybkowaru wkładam kapustę oraz warzywa bez cebuli i pora. Wlewam wywar warzywny i garuję do miękkości warzyw około 7 minut. Podczas garowania łopatkę smażę z porem i cebulą. Gdy mięso się zarumieni posypuję mąką. Mieszam. Do naczynia żaroodpornego przekładam usmażone mięso. Na patelni smażę kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Garowane warzywa wraz mieszam z podsmażoną kiełbaską i przekładam do naczynia żaroodpornego kładąc na łopatkę. Polewam sokami powstałymi podczas garowania i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C. Zapiekam około 1 godziny. Najlepiej smakuje z bułką dyniową. Smacznego.
Ragout warzywne z wieprzowiną
Warzywa garuję w szybkowarze kilka minut z dodatkiem wywaru
Ragout warzywne z wieprzowiną
Pokrojone i przyprawione mięsa obsmazam na patelni na rumiano
Ragout warzywne z wieprzowiną
Kiełbasę pokrojoną w półplasterki smażę z warzywami cebulowatymi
Ragout warzywne z wieprzowiną
Do naczynia żaroodpoernego przerzucam wszystki składnik wraz z sosami