Sposób przygotowania:
Ragout warzywne z wieprzowiną
Łopatkę wieprzową kroję w kostkę około 1,5cmx1,5cm. Posypuję przyprawą do gyrosa. Mieszam. Cebulę kroję w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler kroje w kostkę zaś por w piórka. Kapustę białą szatkuję. Do szybkowaru wkładam kapustę oraz warzywa bez cebuli i pora. Wlewam wywar warzywny i garuję do miękkości warzyw około 7 minut. Podczas garowania łopatkę smażę z porem i cebulą. Gdy mięso się zarumieni posypuję mąką. Mieszam. Do naczynia żaroodpornego przekładam usmażone mięso. Na patelni smażę kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Garowane warzywa wraz mieszam z podsmażoną kiełbaską i przekładam do naczynia żaroodpornego kładąc na łopatkę. Polewam sokami powstałymi podczas garowania i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C. Zapiekam około 1 godziny. Najlepiej smakuje z bułką dyniową. Smacznego.