marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ringelki z ciasta drożdżowego na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto drożdżowe odmierzyć,wyrobić i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.Formować,smażyć 15 m.

Ringelki z ciasta drożdżowego na ostro

Składniki:

Ringelki z ciasta drożdżowego na ostro

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • małe opakowanie cebulki grillowanej (200 g.),
  • po szczypcie papryki ostrej mielonej,curry oraz ziół suszonych,kminku,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ringelki z ciasta drożdżowego na ostro
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru oraz 1/3 szklanki letniej wody. Odstawić na kwadrans,a potem wsypać mąkę, oliwę, sól, dodać również sporą garść cebulki grillowanej, ale nie całe opakowanie lecz połowę z tego lub 50 g. oraz zioła suszone, kminek, curry i paprykę mieloną w szczyptach. Wyrabiać i zagnieść, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odrywać na kawałki, a te wałkować w dłoniach i oba końce zlepić. Powstaną pączki z dziurką. Rozgrzać olej lub margarynę do smażenia w głębokim garnku i na rozgrzany kłaść ringelki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, obracając dwoma widelcami pączki na drugą stronę. Po usmażeniu osączyć i wyjmować na talerz z papierowym ręcznikiem. Podawać pączki z barszczem czerwonym lub do piwa.