Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy chleb. Taki domowy jest najlepszy. A ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na śniadanie i kolację. Bardzo dobrze się kroi.

Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami

Składniki:

Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami

Ciasto:

Dodatkowo:

  • mąka tortowa do podsypania stolnicy
  • 2 łyżki pestek słonecznika (na wierzch chleba)

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i sól, a następnie mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Wsypujemy płatki owsiane, kukurydziane, pestki słonecznika i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy do bardzo dokładnego połączenia się składników. Ja wszystko mieszam łyżką. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto jest dość kleiste.

3. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzch ciasta wciskamy pestki słonecznika.

4. Chlebek od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.

5. Dobrze wystudzony kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenie może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Chleb należy studzić na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.

Należy użyć większej miski, ponieważ dość dobrze ciasto wyrasta.