Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z ziarnami i płatkami
1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i sól, a następnie mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Wsypujemy płatki owsiane, kukurydziane, pestki słonecznika i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i mieszamy do bardzo dokładnego połączenia się składników. Ja wszystko mieszam łyżką. Tak wykonane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto jest dość kleiste.
3. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzch ciasta wciskamy pestki słonecznika.
4. Chlebek od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenie może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb należy studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
Należy użyć większej miski, ponieważ dość dobrze ciasto wyrasta.
2. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę dość dobrze posypaną mąką i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto jest dość kleiste.
3. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Na wierzch ciasta wciskamy pestki słonecznika.
4. Chlebek od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na metalowej kratce.
5. Dobrze wystudzony kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenie może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chleb należy studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
Należy użyć większej miski, ponieważ dość dobrze ciasto wyrasta.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam upiec :)