sylwus

sylwus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Risotto z zielona fasola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

danie mozna podawac jako glowne lub dodatek do mies:)

Risotto z zielona fasola

Składniki:

Risotto z zielona fasola

 

  • fasolki szparagowej, 5 szklanek bulionu, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki,pestek słonecznika, 250 g zieleniny

Sposób przygotowania:

Risotto z zielona fasola
Fasolkę oczyścić, umyć, pokroić. Zagotować bulion, wrzucić fasolę, ponownie zagotować. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju.

Wsypać ryż, posolić, smażyć, mieszając, przez 2-3 min. Bulion z fasolą wlewać po łyżce wazowej do ryżu, gotować na wolnym ogniu.

Pestki uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Zieleninę opłukać, osuszyć posiekać. Gdy ryż wchłonie bulion, zdjąć z ognia, dodać pestki, zieleninę, rodzynki, sok z cytryny i 2 łyżki oleju.

Wymieszać, przyprawić, odstawić na 5-10 min.