jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Rosół domowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rosół drobiowy to niezagęszczana zupa sporządzana na wywarze z kury lub kurczaka i warzyw podawana z dodatkiem makaronu lub ryżu:)

Rosół domowy

Składniki:

Rosół domowy

 

  • 1 ½ kg kury lub kurczaka
  • 4 marchwie
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ½ pora
  • 1 mała cebula
  • 2 kostki bulionowe drobiowe
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół domowy
Mięso umyć, podzielić na części i włożyć do garnka.
Marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę obrać, umyć i dołożyć do mięsa.
Wszystkie składniki zalać zimną wodą i zagotować, a następnie dodać kostki bulionowe, szczyptę soli, pieprzu i gotować pod przykryciem około 1½ godziny.
Z tak przygotowanego rosołu wyciągnąć mięso i warzywa, a rosół przecedzić przez sito. Posypać posiekaną pietruszką.
Następnie mięso oddzielić od kości, a ugotowaną marchew i pietruszkę pokroić na cienkie plasterki.
Rosół podawać z dodatkiem mięsa, pokrojonych warzyw oraz makaronu lub ugotowanego ryżu.