madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Rosół domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół lubi cała moja rodzina,dlatego często go gotuję.

Rosół domowy

Składniki:

Rosół domowy

 

  • 1/2 kg porcji rosołowej z kury
  • 2 udka kurze
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 kostka drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • 250 g makaronu nitki
  • 1 łyżka przyprawy np. Kucharek

Sposób przygotowania:

Rosół domowy
Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy szumowiny. Następnie dodajemy przyprawy, kostkę drobiową, pietruszkę, startą marchewkę, solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Na koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Rosół podajemy z makaronem.