Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Rybka ze śledzika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna sałatka w atrakcyjnej i ciekawej postaci, smakuje i podoba się również dzieciom niejadkom.

Rybka ze śledzika

Składniki:

Rybka ze śledzika

 

  • 300g śledzi matjasów
  • 3 jajka
  • 50g cebuli
  • 100g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Do dekoracji:
  • 15 oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • czerwona papryka
  • kilka ziaren słonecznika
  • kilka małych liści kapusty pekińskiej
  • kilka kiełków fasolki mung

Sposób przygotowania:

Rybka ze śledzika
Podstawowe składniki sałatki, czyli ugotowane jaja, śledzie, cebulę i ogórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, 1 łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy. Na 3 talerzach formujemy z sałatki 3 rybki i przystępujemy do ozdabiania. Z oliwek pokrojonych na pół robimy łuski, natomiast z papryki układamy ogon i grzbiet. Z musztardy i pieprzu robimy oczka. Na koniec z pozostałych składników robimy otoczenie rybki: bąbelki i wodorosty.