strzalka7777

strzalka7777

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ryż naturalny z warzywami z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i pełen zdrowia obiad, po którym brzusio jest pełen :)

Ryż naturalny z warzywami z patelni

Składniki:

Ryż naturalny z warzywami z patelni

 

  • 2 torebki ryżu brązowego
  • po 120g czerwonej i zielonej papryki
  • 2 szt. marchewki (ok 70g)
  • 20g pietruszki i selera
  • 1 większa cebula (ok. 160g)
  • 1 kostka rosołowa (drobiowa)
  • 300g pomidora (miałam jednego większego malinowego)
  • po pół łyżeczki chili (pieprz cayenne), oregano, bazylii
  • łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 kawałki suszonych grzybków (do pokruszenia)

Sposób przygotowania:

Ryż naturalny z warzywami z patelni
Ryż wkładamy do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżeczki curry i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju, lekko solimy. Paprykę kroimy na paseczki i wrzucamy do smażonej cebulki. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, seler w paseczki. Dodajemy do cebuli i papryki.Doprawiamy przyprawami i skruszamy suszone kawałki grzybków, Zalewamy 0,5l bulionu z kostki Do podsmażonych składników dodajemy ugotowany ryż. Dusimy na małym ogniu ok.5 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy na małym ogniu, aż do zmniejszenia się ilości płynu.

Tagi:

ryż